top of page

מגילת אסתר

איך התקשרו פעם

מחשבים, טלפונים, מכשירי קשר, לווינים רדיו, טלוויזיה וכבלים יש לנו פחות ממאה שנים. הנה סיפור מוכר לכולנו, סיפורו של אחשווראש: "וַיֹּאמֶר הָמָן, לַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ יֶשְׁנוֹ עַם אֶחָד מְפֻזָּר וּמְפֹרָד בֵּין הָעַמִּים בְּכֹל מְדִינוֹת מַלְכוּתֶךָ... אִם-עַל-הַמֶּלֶךְ טוֹב יִכָּתֵב לְאַבְּדָם... במילים אחרות, המן מציע לאחשווראש להרוג את כל היהודים. העניין הוא, שהיהודים מפוזרים בכל הממלכה, וכידוע אחשווראש מולך מהודו ועד כוש, 127 מדינות! מה עושים? איך מודיעים לכולם???

 

וַיָּסַר הַמֶּלֶךְ אֶת-טַבַּעְתּוֹ, מֵעַל יָדוֹ וַיִּתְּנָהּ לְהָמָן... הטבעת זה לא רק סמל. זהו כלי תקשורת! כשיגיע שליח לאחת המדינות, וירצה להודיע את דבר המלך, מי יאמין לו שהוא באמת שליח המלך, ולא סתם אחד? כי ההודעה שברשותו חתומה וסגורה עם חותמת המלך.

 

וַיִּקָּרְאוּ סֹפְרֵי הַמֶּלֶךְ... וַיִּכָּתֵב כְּכָל-אֲשֶׁר-צִוָּה הָמָן... אֶל-שָׂרֵי עַם וָעָם מְדִינָה וּמְדִינָה כִּכְתָבָהּ וְעַם וָעָם כִּלְשׁוֹנוֹ בְּשֵׁם הַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרֹשׁ. נִכְתָּב וְנֶחְתָּם בְּטַבַּעַת הַמֶּלֶךְ... כן, 127 מדינות, 127 שפות שונות, המלך מחזיק בארמונו סופרים המכירים את כל השפות, ויש צורך לכתוב את ההודעה לפחות 127 פעמים, בשפות שונות, ואין יכולת להדפיס ספרים במיליון עותקים, אלא על הסופרים לכתוב בעט כל ספר וספר... 

הבורסה בטוקיו. נהר עצום של מידע זורם

ומה עושים עם ההודעות הכתובות האלה? ...וְנִשְׁלוֹחַ סְפָרִים בְּיַד הָרָצִים אֶל כָּל מְדִינוֹת הַמֶּלֶךְ. צריך, שאנשים עם סוסים יידהרו ברחבי כל הממלכה כדי לחלק את ההודעות האלה! לעבור הרים ונהרות, שלג ומדברות... 

מגיע שליח על סוס נניח לאשדוד. איך השליח יודיע לכולם את ההודעה? גם זה לוקח זמן! צריך אולי יום או יומיים רק לעבור ברחובות ולהכריז שיש הודעה מעם המלך, ושעל כולם להגיע לככר גדולה כדי לשמוע את ההודעה. צריך אולי להעתיק את ההודעה כמה וכמה פעמים כדי לתלות אותה בכמה מקומות כדי שכולם יוכלו לקרא אותה...

 

אז כמה זמן לוקח להודיע הודעה אחת לכל 127 המדינות? גם זה כתוב - וַיִּקָּרְאוּ סֹפְרֵי הַמֶּלֶךְ בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן, בִּשְׁלוֹשָׁה עָשָׂר יוֹם בּוֹ... ובהודעה כתוב שאת הריגת היהודים צריך לקיים בְּיוֹם אֶחָד בִּשְׁלוֹשָׁה עָשָׂר לְחֹדֶשׁ שְׁנֵים-עָשָׂר. חשבון פשוט - 12 חודשים! שנה!!! הסוף, כידוע, היה סוף טוב, והיהודים ניצלו....

והיום

 

תכנות כמו ווטסאפ, פייסבוק וג'ימייל מאפשרות לכל אחד מאתנו להשאר בקשר עם אלו שהוא אוהב, ולהכיר אנשים חדשים. היום כל אחד מאתנו יכול להפיץ את רעיונותיו במהירות רבה לאין ערוך מזאת שהייתה לאחשווראש המלך הנורא שכל העולם עמד לרשותו. כל אחד מאתנו יכול לשלוח הודעה לשרים וראשי ממשלות. אפילו לנשיאה של ארה"ב. לכל אחד ואחת מהם יש חשבון בפייסבוק או בטוויטר, ואולי זה יפתיע אתכם, אבל כל אחד מהם גם יטרח ויכתוב לכם תשובה.

 

אך זה רק חלק קטן מכוחה של תקשורת. תקשורת זה בעיקר היכולת של מדינאים, ראשי צבא ומנהלים בחברות מסחריות לקבל מידע בזמן אמת, וזמן אמת פירושו עכשיו. צבא ההגנה לישראל עושה מאמצים גדולים לדעת מה האויבים שלנו מתכננים, מה גודל הכוחות שלהם, היכן הם מוצבים, ומה היכולות שלהם. כל בעל חברה גדולה רוצה לדעת מה מתחריו מתכננים, מה לקוחותיו רוצים, ומה יהיה הדבר הבא שישנה את מצב השוק.

 

הסכנות

 

ביכולת שלנו להעביר נידע מהר יש גם סכנות. קודם כל, כמו בימי אחשווראש, גם אנחנו צריכים להחליט אם המידע שברשותנו אמין, רק שלנו אין את חותם המלך להוכיח את אמינות המידע. אנחנו משתמשים בכלים כמו הצלבת מידע, שזה אומר לנסות ולהשיג את אותו מידע מכמה מקורות שונים.

 

יש גם המון מידע שאנחנו רוצים שישאר ברשותנו, ושאף אחד אחר לא יוכל לדעת אותו כמו מספר כרטיס האשראי שלנו, או סדר גודל הכוחות הצבאיים שלנו. להגנה על מידע הקדשנו פרק בפני עצמו.

 

ולסיום, מהירות תקשורת יכולה לפגוע גם בכל אחד מאתנו אם לא נשמור על שפה מכובדת ומכבדת. אם נעליב מישהו בכיתה, ונאמר לו דברים שלא התכוונו, נוכל אחר-כך להתנצל והכל ישכח, אבל אם נכתוב על מישהו דברים פוגעניים, ונפיץ את הדברים בתקשורת, אחר-כך יהיה בלתי אפשרי לקחת את הדברים בחזרה. כדאי מאד לחשוב שוב ושוב לפני שכותבים משהו ושולחים אותו בהודעה אלקטרונית או כמסר ברשת חברתית. לא לפעול מתוך כעס, עלבון או צער, אלא רק מתוך שיקול דעת. 

bottom of page